Informatie

Over deze podcast

Ik weet nog dat ik rond het jaar 2000 zei: “de bijbel dat is niet voor mij. Ik kan dat niet lezen, ik begrijp er niets van, misschien zal ik gaan lezen als in 2004 de Nieuwe Bijbel Vertaling uit komt, misschien…” Ik sloeg de bijbel niet open. Wat is er veel veranderd in mijn leven. Ik heb een hele diepe liefde voor God’s woord gekregen. De afgelopen jaren heb ik de hele bijbel al een stuk of 6, 7, 8? keer van kaft tot kaft doorgelezen. Ja ik ben de tel kwijt, maar dat doet er niet toe. De afgelopen jaren heb ik het bijbelplan van Daily Bread gevolgd. Waarbij ik ieder jaar een andere vertaling gebuikte. Toen ik aan het bidden was over welke vertaling ik dit jaar zou volgen bracht iemand mij op het idee om de bijbel een keer te luisteren. Maar waar vind ik een luisterbijbel die de Parasha en de bijbelse feesten volgt, in het Nederlands, liefst in HSV? Precies, die vind je niet. Dus vatte ik het plan op om het zelf in te gaan spreken. Aanstaande 18 oktober is het zo ver en gaat de eerste aflevering live. Het gaat een flinke klus worden om dit dagelijks bij te houden. Gaat me het lukken om het een heel jaar vol te houden? dat weet ik niet, maar ik ga het proberen.

De Godsnaam

Ik kies er voor om de Godsnaam JHWH uit te spreken als Jaweh. Dit is de eigennaam van God. Hij heeft deze naam niet voor niets aan ons bekend gemaakt. Helaas is de uitspraak van Zijn naam geroofd. Niemand weet wat de uitspraak is van Zijn naam, maar ik gebruik liever een eigennaam voor Hem dan een leeg woord als de Heer. Het gebruik van Jaweh zal wel een beetje random zijn, want ik denk denk er niet altijd aan.

De bijbelvertaling

Ik was van plan om voor te lezen uit de Herziene Statenvertaling, maar merkte dat ik erg over mijn woorden struikelde. Een vriendin wees mij op de Basis Bijbel. Deze bijbel is gebasseerd op de oude staten vertaling, maar in modern, makkelijk leesbaar nederlands vertaald. Ik merk dat me dit veel meer ligt!